O nama
Mljekara Latus se nalazi u Žminju. Godišnje prerađuje milijun i dvjesto tisuća litara kravljeg mlijeka i najveća je u Istri. |
Latus posluje s dvadeset i pet kooperanata iz cijele Istre od Barbana, Vinkurana, preko Vodnjana do Žminja. Obiteljska firma broji dvanaest zaposlenika. |
Pogon je dobro opremljen, od prijema mlijeka, hlađenja, pogona pasterizacije, kade za svježi sir, hermetički zatvorene i automatizirane sirane svježeg sira, duplikatora za tvrde sireve, fermentora za fermentiranje proizvoda... |
Sedmeročlana obitelj Orbanić, saznajemo do vlasnika mljekare Sandija Orbanića, uspijeva živjeti od svoje mljekare, premda uz preradu mlijeka još uvijek uzgaja petnaestak krava muzara. |
Kooperanti mljekare Latus prvenstveno žive od proizvodnje mlijeka. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Proizvodi/usluge
Mlijeko europske kvalitete |
Žminjska je mljekara svojim kooperantima omogućila hlađenje i uskladištenje mlijeka u laktofrizima, tako da njegova mikrobiološka slika bude što bolja. |
Ono što posebno ohrabruje jest podatak da više od devedeset posto mlijeka koje Latus otkupljuje od svojih kooperanata spada u ekstra klasu, odnosno zadovoljava europsku kvalitetu. |
Žminjska mljekara svoje proizvode nudi na istarskom području, distribuirajući ih manjim trgovinama i hotelima, a uz vlastitu trgovinu u Rovinju uskoro otvara novu na pulskoj tržnici. |
|
|
|
|
Pasterizacija je srce mljekare |
- Pasterizacija je zagrijavanje i hlađenje mlijeka, saznajemo od Igora iz Pule, koji je nakon dvadeset godina rada na pasterizaciji u bivšoj mljekari već četiri godine zaposlen u Latusu. |
- Ovdje se obavlja pobiranje mlijeka za masnoću, spremanje vrhnja i mlijeka, objašnjava nam Igor složeni postupak pasterizacije te dodaje da mlijeko na pasterizaciju dolazi s masnoćom od 3,8 - 3,9 posto, a onda se obire te mu se masnoća spušta, ovisno o potrebi, na 3,2 posto za konzumno mlijeko ili na 2,8 posto za jogurt. Od vrhnja, koje se odvoji, radi se kiselo vrhnje i maslac. |
- Svježe mlijeko, čvrsti i tekući jogurt, onaj voćni od jagoda, kiselo i slatko vrhnje, maslac, svježi sir te tvrdi i polutvrdi Latusovi su proizvodi koji se distribuiraju isključivo na istarskom tržištu. |
|
|
|
|
Otkupna cijena mlijeka u Latusu |
Mljekara Latus plaća otkupljeno mlijeko kooperantima prema kvaliteti mlijeka, koje je u devedeset posto slučajeva europske kvalitete. |
- Mi na određenu kvalitetu dajemo tvorničke premije. Ako je mlijeko europske kvalitete, dobiva prilikom otkupa tvorničku premiju od 35 lipa po litri, naglasio je Orbanić. Da bi mlijeko bilo europske kvalitete, mora imati najmanje 3,7 posto masti, 3,2 posto proteina te ne smije imati preko 50 tisuća mikroorganizama ni preko 400 tisuća somatskih stanica u mililitru mlijeka, saznajemo od našeg sugovornika. |
Poštujući odredbu o ciljanoj cijeni svježeg mlijeka te dodajući tvorničku premiju od 35 lipa po litri, Latus prosječno isplaćuje 2,80 kuna po litri otkupljenog mlijeka. Na tu vrijednost, doduše s vremenskim zaostatkom od nekoliko mjeseci, kooperanti dobivaju državni poticaj od oko 80 lipa za mlijeko ekstra klase te je krajnja otkupna cijena litre mlijeka europske kvalitete koju kooperanti Latusa dobivaju 3,60 kuna po litri ili 50 centi. |
- U zadnje vrijeme putem medija vrši se pritisak na mljekare da povećaju otkupnu cijenu mlijeka, međutim, njegove otkupne cijene u Hrvatskoj veće su nego u većini europskih zemalja. Svi smo mi na istom tržištu jer se mlijeko djelomično i uvozi iz Europe naglasio je Orbanić |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Galerija slika
Gdje smo
|
Istrabiz oglasi |
Izdvojeni subjekti |
|
|
|
|
|
|
|
Marketing |
|
|
|
|
|
|
|